Skip to main content

Current Affairs November 2022 |UPSC|BPSC

Current affairs November 2022.

1. Recently India bought 8 Cheetas from which country?
ans : Namibia.
2. Name the National Park, where all the cheetahs are kept?
ans : Kuno National Park in Madhya Pradesh.
3. Cheetas extinct in India in which year?
ans : 1952.
4. Where is Majhgaon dock yard limited?
ans: Mumbai.
5. Recently India has launched its third warship under the  project 17(a)?
ans : Taradeev
6. What is the full form of QRSAM?
ans : Quick Response Surface to Air Missile.
7. Where is the National Maritime Heritage Complex(NMHC) established?
ans : Lothal(Gujarat)
8. What is the full form of DGCI?
ans : Drug Controller General of India.
9. Who is the Army General of India?
ans : General Manoj Pandey.\
10. What is the full form of PM SHRI?
ans : Pradhan Mantri School for Rising India.
11. How many schools to be opened under PMSHRI yojana?
ans : 14,500
12. Which Terrorist organisation is banned in India recently?
ans : PFI(Popular Front of India)
13. What is full form of UAPA?
ans : Unlawful activities preventon act.
14. where is the 36th National Games organised?
ans : Gujarat.
15. How many games are included in the 36th National games?
ans : 36
16. who has become the new Prime Minister of Britain .
ans : Rishi Sunak, conservative party.
17. which country of the queen has recently passed away after ruling over 70 years?
ans : Britain.
18. What was the name of the queeen of Britain who has recently passed away?
ans : Elizabeth II
19. where is the 22nd SCO summit held?
ans : Samarkand , capital of  Uzbekistan.
20. The 23rd SCO summit will be held in which country ?
ans : India.
21. What is the rank of India in the UNDP 2021-22
ans: 132th 
Switzerland tops in list followed by Norway.
22. what is the new name of the capital of Tajikistan?
ans : Astana.
23. What is the Logistics cost in India a percentage of GDP?
ans: 13-14 %
24. what was the total foreign debt for the year 2021-22. by March 2022 ?
ans: 620.7 arab dollar.
25. What is the full form of PSMSY?
ans: Pradhanmantri Matsya Sampada Yojana.
26. World Diary summit 2022 conference held in which city?
ans : Noida
27. what is the rank of India in the Global Innovation Index 2022.
ans : 40th 
28. What is the full form of YUVA.
ans: Young, Upcoming and Versatile Authors
29. who has become the new CDS(chief of defence)of India?
ans: General Anil Chauhan
30. who has become the new Attorney General of India?
ans: R. Venketermani
31.Who is the number one player of football for the year 2021-22 of AIFF?
ans: Sunil Chetri
32. who has been conferred the very prestigious Dada Saheb Phalke Award for the year 2020.
ans: Asha Parekh
33. Jhulan Goswami has recently announced her retirement, which game he she belongs?
ans: Cricket
34. who has won the year end American Open 2022 in men and women final?
ans : Carlos Alcaraz of Spain and Ega Swyatek of Poland.
35. Who was the winner in the Laver Cup?
ans: world team.
it was the first time when world team has defeated the Europe team in tennis.

Comments

Popular posts from this blog

Chhat puja Kharna Day

Hello friends how are you. Hoping you are well and doing well in your life. Friends today is Kharna  a part of Chhat festival . In the morning when I got up i saw all the members of my family give up their beds. I tried myself to wake up and finally i wake up.  I start my bike and sit my mom on my bike and together with went to market where my mom had to take many things related to chhath Puja . At first we reached at a footwear shop where we had to return a slipper of my mom which was not fitting her feet. We had also to return Lahti , which is used in puja , then we moved to a grocery shop. I asked my mom to take things until i return from having some snacks because since morning i haven't it. Shopkeeper was arranging my articles even as i reached there. After packing articles i stoped at a cosmetic Shop where some cosmetic articles are purchased then we left for home.  As we arrived home i asked my mom that why should we not try to perform puja at home. After spending ...

News headlines for school morning assembly | News in english for school morning assembly.

News headlines for school morning assembly |News in english for school morning assembly. 18-08-25. National News. 1. NDA Picks Vice-Presidential Candidate - The National Democratic Alliance (NDA) has officially announced Maharashtra Governor C.P. Radhakrishnan as its candidate for the upcoming Vice-Presidential election, set to be held on September 9, 2025. 2. India’s Foreign Secretary Begins Visit to Nepal - India’s Foreign Secretary T.V. Singh Secures Misri has started a two-day official visit to Nepal (August 17–18, 2025), intending to reinforce strong bilateral ties and deepen cooperation with Nepal’s Foreign Minister Amrit Bahadur Rai. International News. 1. Ukraine’s Zelenskyy to Visit Washington Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy will travel to Washington to meet with U.S. President Donald Trump, accompanied by British Labour leader Sir Keir Starmer and other European leaders. This high-profile visit builds on recent diplomatic efforts amid geopolitical tensions. 2. Amnesty...

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK. BNP acting chairperson Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self-exile, triggers a ray of hope among people especially minorities living there whose lives are at stake due to frequent incidents of violence. His return can be seen as ending of BNP leadership vacuum and projecting him as a Prime Ministerial post. When he exiled Bangladesh in 2008, never believed he would return Bangladesh but this time as there is no big party before him and general election scheduled on February 12 in 2026, giving him a golden chance to come to power through election. But one of the biggest intersting things is that some members of NCP still don't want to ally with jamaat e Islami. This jamaat e Islami has a very controversial historical records and divisise policy. This jamaat e Islami had waged a war in Bangladesh and has a great sympathy with Pakistan. During military rule in Bangladesh, Shiekh Mujibur Rahman w...