Skip to main content

Current Affairs December 2022 | UPSC | BPSC

Current Affairs December 2022 | UPSC | BPSC

1. Who has become the new chairman of congress party after 24 years of Nehru- Gandhi family?
ans : Mallikarjun Kharge.

2. Who was the last chairman of the non-congress family party?
ans : Sri Sitaram Kesari

3. Which city has become the cleanest city of India for the sixth time in a row ?
ans : Indoore.

4. What is the fees given to the cricketers of both men and women in the test, oneday mach, and T20 maches?
 
ans : 15 lakhs, 6 lakhs, and 3 lakhs for Test, oneday and T20 respectivelly.

5. Under whom, a commission was constituted given the task to make list especially for the Dalits who changed their religion?
ans : KG Balkrishnan

6. Who is the chief Election Commission of India?
ans : Sri Rajiv Kumar.

7. What is the full form of HAL?
ans : Hindustan Aeronauticals Limited.

8. Name the LCH (Light Combat Helicoptor, built by Hindustan Aeronautical Limited.
ans : Prachand

9. What is the full form of MOM?
ans : Mars Oribitor Mission

10. which is the first nuclear powered submarine built ingenuously?
ans : INS Arihant

11.  How many Sea Beaches are registered under Blue Flag?
ans : 12

12. what is the full form of YUVA ?
ans : Young, Upcoming and Versatile Authors

13. which is the first heaviest commercial rocket launched with 36 satellites?
ans : Launch Vehicle Mark III

14. which is the tallest statue of Lord Shiva in the world?
ans : Vishwas Swarupam , Rajasthan

15. what is the new name of Telangana Rashtra Samiti?
ans : Bharat Rashtra Samiti

16. Who has become the new prime minister of Britain?
ans : Rishi Sunak

17. who has become the general secretary of chinese communist party for the third times.?
ans : XI Jinping

18. Name the four regions of Ukraine which have been occupied by Russia?
ans : Luhansk, Donetsk, Kherson, Zaporizhzhia.

19. How many members in the NATO?
ans : 30

20. What is the full form of NATO?
ans : North Atlantic Treaty Organisation.

21. what is the full form of FATF?
ans : Financial action task force

22. what is the rank of India in the Global Hunger Index 2022?
ans : 107 . total 121

23. what is the total numbers of Maharatna and Navaratna companies?
ans : 12-12

24. In which year PM KISAN launched ?
ans : 2018-19

Comments

Popular posts from this blog

Chhat puja Kharna Day

Hello friends how are you. Hoping you are well and doing well in your life. Friends today is Kharna  a part of Chhat festival . In the morning when I got up i saw all the members of my family give up their beds. I tried myself to wake up and finally i wake up.  I start my bike and sit my mom on my bike and together with went to market where my mom had to take many things related to chhath Puja . At first we reached at a footwear shop where we had to return a slipper of my mom which was not fitting her feet. We had also to return Lahti , which is used in puja , then we moved to a grocery shop. I asked my mom to take things until i return from having some snacks because since morning i haven't it. Shopkeeper was arranging my articles even as i reached there. After packing articles i stoped at a cosmetic Shop where some cosmetic articles are purchased then we left for home.  As we arrived home i asked my mom that why should we not try to perform puja at home. After spending ...

News headlines for school morning assembly | News in english for school morning assembly.

News headlines for school morning assembly |News in english for school morning assembly. 18-08-25. National News. 1. NDA Picks Vice-Presidential Candidate - The National Democratic Alliance (NDA) has officially announced Maharashtra Governor C.P. Radhakrishnan as its candidate for the upcoming Vice-Presidential election, set to be held on September 9, 2025. 2. India’s Foreign Secretary Begins Visit to Nepal - India’s Foreign Secretary T.V. Singh Secures Misri has started a two-day official visit to Nepal (August 17–18, 2025), intending to reinforce strong bilateral ties and deepen cooperation with Nepal’s Foreign Minister Amrit Bahadur Rai. International News. 1. Ukraine’s Zelenskyy to Visit Washington Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy will travel to Washington to meet with U.S. President Donald Trump, accompanied by British Labour leader Sir Keir Starmer and other European leaders. This high-profile visit builds on recent diplomatic efforts amid geopolitical tensions. 2. Amnesty...

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK. BNP acting chairperson Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self-exile, triggers a ray of hope among people especially minorities living there whose lives are at stake due to frequent incidents of violence. His return can be seen as ending of BNP leadership vacuum and projecting him as a Prime Ministerial post. When he exiled Bangladesh in 2008, never believed he would return Bangladesh but this time as there is no big party before him and general election scheduled on February 12 in 2026, giving him a golden chance to come to power through election. But one of the biggest intersting things is that some members of NCP still don't want to ally with jamaat e Islami. This jamaat e Islami has a very controversial historical records and divisise policy. This jamaat e Islami had waged a war in Bangladesh and has a great sympathy with Pakistan. During military rule in Bangladesh, Shiekh Mujibur Rahman w...