Skip to main content

Birds Around Us | some unique birds around us | general knowledge

Birds Around Us | some unique birds around us | general knowledge

The study of birds is called Ornithology. Salim Ali of India is called the Father of Ornithology. In this section we shall study about different types of birds, their significance. 

1. Emperor and Galpagos are the species of which bird?

ans : Penguin. 

Penguin

2. What is the name of a bird having a blue head, which is protected by a bony helmet?

ans : Guineafowl. 

Guineafowl

3. Which is a large and high-flying bird of prey?

ans : Hawk 

Hawk

4. Which is the fastest running bird on a land, running up to 45 miles per hour?

ans : Ostrich. 

Ostrich

5. Which bird is referred to as the "King of Birds"?

ans : Garuda 

Garuda

6. Name the large beautiful water bird which belongs to the family of geese and ducks.

ans : Swan 

Swan

7. Which bird's name is a Maori word referring to the shrill call of the male?

ans : Kiwi 

Kiwi

8. Which is the National Bird of India?

ans : Peacock. 

Peocock

9. Name the bird which lays eggs in another bird's nest but is known for making melodious calls.

ans : Koel 

Koel

10. Which bird's name comes from a Polynesian word for 'fowl'?

ans : Moa

11. Name the mythical bird that emerges from its own ashes.

ans: Phoenix 

Phoenix

12. Name the extict flightless bird which was an inhabitant of the island of Mauitius.

ans : Dodo. 

Dodo


Comments

Popular posts from this blog

Chhat puja Kharna Day

Hello friends how are you. Hoping you are well and doing well in your life. Friends today is Kharna  a part of Chhat festival . In the morning when I got up i saw all the members of my family give up their beds. I tried myself to wake up and finally i wake up.  I start my bike and sit my mom on my bike and together with went to market where my mom had to take many things related to chhath Puja . At first we reached at a footwear shop where we had to return a slipper of my mom which was not fitting her feet. We had also to return Lahti , which is used in puja , then we moved to a grocery shop. I asked my mom to take things until i return from having some snacks because since morning i haven't it. Shopkeeper was arranging my articles even as i reached there. After packing articles i stoped at a cosmetic Shop where some cosmetic articles are purchased then we left for home.  As we arrived home i asked my mom that why should we not try to perform puja at home. After spending ...

News headlines for school morning assembly | News in english for school morning assembly.

News headlines for school morning assembly |News in english for school morning assembly. 18-08-25. National News. 1. NDA Picks Vice-Presidential Candidate - The National Democratic Alliance (NDA) has officially announced Maharashtra Governor C.P. Radhakrishnan as its candidate for the upcoming Vice-Presidential election, set to be held on September 9, 2025. 2. India’s Foreign Secretary Begins Visit to Nepal - India’s Foreign Secretary T.V. Singh Secures Misri has started a two-day official visit to Nepal (August 17–18, 2025), intending to reinforce strong bilateral ties and deepen cooperation with Nepal’s Foreign Minister Amrit Bahadur Rai. International News. 1. Ukraine’s Zelenskyy to Visit Washington Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy will travel to Washington to meet with U.S. President Donald Trump, accompanied by British Labour leader Sir Keir Starmer and other European leaders. This high-profile visit builds on recent diplomatic efforts amid geopolitical tensions. 2. Amnesty...

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK

Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self exile to UK. BNP acting chairperson Tarique Rahman returns Bangladesh after 17 years of self-exile, triggers a ray of hope among people especially minorities living there whose lives are at stake due to frequent incidents of violence. His return can be seen as ending of BNP leadership vacuum and projecting him as a Prime Ministerial post. When he exiled Bangladesh in 2008, never believed he would return Bangladesh but this time as there is no big party before him and general election scheduled on February 12 in 2026, giving him a golden chance to come to power through election. But one of the biggest intersting things is that some members of NCP still don't want to ally with jamaat e Islami. This jamaat e Islami has a very controversial historical records and divisise policy. This jamaat e Islami had waged a war in Bangladesh and has a great sympathy with Pakistan. During military rule in Bangladesh, Shiekh Mujibur Rahman w...